Pentru aducere aminte: interesele sindicatelor in Pilonul II de pensii private

Sindicatele, impreuna cu prieteni influenti precum Liviu Voinea, continua presiunile asupra sistemului de pensii private obligatorii. Pentru cei care au uitat de prestatia sindicatelor din 2007, cand Cartel Alfa a intrat pe Pilonul II impreuna cu francezii de la AG2R, cred ca ar fi interesant de “rasfoit” declaratiile de atunci ale dlor. Bogdan Hossu si Petru Dandea. Veti gasi si cateva materiale interesante despre ce a urmat dupa esecul Cartel Alfa pe Pilonul II. Mai stie cineva ca, in ianuarie 2008, la finele campaniei de aderare la fondurile de pensii private obligatorii, Cartel Alfa si francezii reusisera sa atraga doar 1.127 de participanti la maretul fond administrat? Asta in conditiile in care in sistem intrasera 4.156.312 de participanti. Interesanta si prietenia Cartel Alfa cu GEA si dl Liviu Voinea, apropiat al cercurilor de stanga din politica, pozitie din care a fost numit membru in Consiliul de Administratie al EximBank, si aspirant de cativa ani la fotoliul de ministru de Finante.

6 iunie 2007 – Ziarul Financiar
“Increderea populatiei in pensiile private este vitala pentru sistem”, a declarat si Petru Dandea, vicepresedinte al sindicatului Cartel Alfa, care compara siguranta sistemului de pensii cu sistemele de siguranta dintr-o aeronava, cel mai sigur mijloc de transport. “Legislativ si institutional, sistemul este foarte sigur. Cat priveste riscurile de piata, aici intervine priceperea administratorilor. In schimb, increderea participantilor, cel mai important aspect, se castiga doar daca toti actorii din sistem au un comportament corect fata de clienti”, a spus Dandea.
http://www.zf.ro/eveniment/patru-milioane-de-angajati-vor-avea-o-pensie-privata-obligatorie-peste-cinci-ani-3025229/

11 iulie 2007 – Ziarul Financiar
Administratorii: Amanarea pensiilor private ar fi o iresponsabilitate
Amanarea startului pensiilor private obligatorii (pilonul II), conform cerintelor sindicatelor, ar fi o iresponsabilitate, pentru ca sistemul a fost deja amanat prea mult, iar acum industria pensiilor este gata de start, spune Bram Boon, presedintele Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).
Sistemul pensiilor private obligatorii a fost deja intarziat de prea multe ori si nu isi mai poate permite inca o amanare, spune Bram Boon, seful APAPR. In urma cu doua zile, cele cinci confederatii sindicale ii cerusera premierului Tariceanu sa sustina modificarea legii pensiilor private obligatorii si intarzierea startului sistemului cu cel putin doua luni.
Reprezentantii celor cinci confederatii sindicale i-au spus premierului Tariceanu ca legea pensiilor private obligatorii (pilonul II) contine “disfunctionalitati” care pun sub semnul intrebarii aplicarea acesteia si au cerut amanarea datei de introducere a sistemului cu circa doua luni, pana la clarificarea problemelor. La discutiile de luni cu premierul au participat reprezentantii Cartel Alfa, BNS, CNSLR-Fratia, CSDR, Meridian si ai Centrului Parteneriat pentru Egalitate.
http://www.zf.ro/pensii-private/administratorii-amanarea-pensiilor-private-ar-fi-o-iresponsabilitate-3077917/

20 iulie 2007 – Saptamana Financiara
Se pregateste modificarea legislatiei astfel incat sindicatele sa poata deveni administratori ai fondurilor de pensii private.
Normele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) privind autorizarea administratorilor de fonduri de pensii private facultative (pilonul III) interzic, in prezent, organizatiilor sindicale participarea la constituirea societatilor de pensii si a administratorilor de fonduri. In mod bizar, aceasta interdictie nu figureaza si in normele de autorizare a administratorilor de fonduri de pensii obligatorii administrate privat (pilonul II). Nicio problema: CSSPP va modifica legislatia, astfel incat sindicatele si patronatele sa poata participa fara restrictii la gestionarea ambelor tipuri de fonduri. Cartel Alfa si-a facut deja publica intentia de a intra pe aceasta piata.
http://www.sfin.ro/articol_9953/sindicalizarea_pensiilor_private.html

30 august 2007 – www.wall-street.ro
Cartel Alfa va fi actionar semnificativ al societatii AG2R Fond de Pensii
Confederatia CNS Cartel Alfa va fi, alaturi de compania franceza AG2R, actionar semnificativ al societatii AG2R Fond de Pensii SA, care urmeaza sa activeze pe pilonul II de pensii private, a declarat, citat de NewsIn, vicepresedintele Cartel Alfa, Petru Dandea.
Petru Dandea, vicepresedinte Cartel Alfa – “Avem posibilitatea de a ajunge direct la angajati, ceea ce inseamna punct ochit punct lovit!”. El a adaugat ca, intr-o prima faza, compania ar putea avea 350.000 de membri si are nevoie de un agent de marketing pentru 100 de contracte incheiate cu participantii. “Vom avea agenti de marketing in toate orasele si zonele unde sunt liderii nostri de sindicat”, a spus Dandea, mentionand ca deja exista peste 100 de agenti la nivelul fiecarui oras mare din Romania si minimum 2.000 de membri de sindicat in fiecare oras, respectiv 12.000 – 15.000 de membri in orasele mari.
http://www.wall-street.ro/articol/Finante-Banci/32586/Cartel-Alfa-va-fi-actionar-semnificativ-al-societatii-AG2R-Fond-de-Pensii.html

21 septembrie 2007 – Business Standard
Cartel Alfa a intrat pe piata pensiilor private obligatorii printr-un parteneriat cu francezii de la AG2R Prevoyance, concretizat in compania AG2R Fond de pensii. In actionariatul companiei va intra si Uniunea Generala a Industriasilor din Romania – UGIR 1903.
Bogdan Hossu a spus ca AG2R Fond de Pensii nu va avea ca tinta obtinerea de profit, ci doar cresterea in deplina securitate a activelor participantilor. “Pilonul II ar trebui gestionat de societati nonprofit formate din patronate si sindicate”, este de parere Hossu. Adica, dupa modelul din Franta. Cu trei zile inainte de startul Pilonului II, data la care compania AG2R Fond de Pensii nu detinea autorizarile finale si nu se putea prezenta la startul din 17 septembrie, Cartel Alfa solicita Guvernului amanarea punerii in functiune a sistemului cu o luna de zile.

http://standard.money.ro/articol_13364/pensiile_private__sub_presiunea_sindicala.html

18 noiembrie 2007 – Ziarul Financiar
Topul companiilor de pensii private dupa primele trei luni
Numarul total de aderenti la fondurile private de pensii obligatorii (pilonul II) a depasit 2,9 milioane dupa primele 3 din cele 4 luni de aderare initiala.
Dintre acestia, AG2R (fondul unde in actionariat se afla si sindicalistii de la Cartel Alfa) a atras doar 588 de participanti – adica o cota de piata de 0,02% din total.

http://www.zf.ro/banci-si-asigurari/topul-companiilor-de-pensii-private-dupa-primele-trei-luni-3056485/

Dupa esecul inregistrat de sindicate pe Pilonul II, sa vedem cum au cotit-o si impreuna cu cine.

28 noiembrie 2007 – Azi
Liviu Voinea: Sistemul pensiilor private stă pe o dinamită! Megaescrocheria FPP!
* Nu există nicio garanţie privind reîntoarcerea, sub formă de pensie, a sumelor cotizate – nici măcar o actualizare a lor cu nivelul anual al inflaţiei * Ceea ce e sigur: fondurile private îşi vor “trage” comisioanele şi, ce mai rămâne, vor da sub formă de pensii * Fondurile private primesc bani în mână de la 3 milioane de cotizanţi, neexistând vreo obligaţie de a le returna peste 30 de ani! * Sistemul aplicat în România n-a reuşit nicăieri în lume; * Deficitul bugetar va creşte exact cu sumele dirijate spre fondurile private; * Statul se va împrumuta, pentru a acoperi deficitul, tocmai de la… fondurile private de pensii! * Singura soluţie în actualul stadiu: interzicerea caracterului obligatoriu al contribuţiei! * Pensiile private să rămână doar o opţiune facultativă a fiecăruia *
http://www.azi.ro/arhive/2007/11/28/interviu.htm

8 ianuarie 2008 – HotNews
Mai multe ONG-uri cer ca randamentele pensiilor private obligatorii sa tina cont de inflatie
Cateva organizatii ale societatii civile, respectiv Grupul de Economie Aplicata (GEA), Societatea Academica din Romania (SAR), Academia de Advocacy, Confederatia Patronala a Industriilor, Serviciilor si Comertului (CPSCI), Blocul National Sindical (BNS) si CNS Cartel Alfa au anuntat miercuri ca au trimis o scrisoare deschisa catre autoritatile romane (Presedintie, Guvern, Parlament, BNR si CSSPP) in care propun introducerea unui randament minim anual garantat al pensiilor private obligatorii (pilonul II), egal cu rata anuala a inflatiei. Acoperirea acestei garantii trebuie sa cada in sarcina administratorilor de fonduri de pensii private obligatorii, statul fiind doar garantul de ultima instanta.
http://economie.hotnews.ro/stiri-pensii_private-2167160-mai-multe-ong-uri-cer-randamentele-pensiilor-private-obligatorii-tina-cont-inflatie.htm

28 ianuarie 2008 – Ziarul Financiar
Topul companiilor de pensii dupa cele patru luni de aderare
Totalul general al celor patru luni de campanie (17 septembrie 2007 – 17 ianuarie 2008) s-a apropiat astfel de 4,1 milioane de clienti, adica 80% din numarul total de salariati din economie (5,1 milioane).
AG2R, compania sindicalistilor de la Cartel Alfa, a adunat doar 1.127 dintre cei 4.156.316 de participanti de pe piata, adica o cota de piata de 0,02%.
http://www.zf.ro/banci-si-asigurari/topul-companiilor-de-pensii-dupa-cele-patru-luni-de-aderare-3052483/

7 februarie 2008 – Ziarul Financiar
Guvernul a lasat neschimbata loteria pensiilor private
Guvernul a decis ieri sa nu modifice procedura de desfasurare a loteriei pensiilor private, a declarat pentru ZF ministrul muncii, Paul Pacuraru. Astfel, cei 300-600.000 de participanti care vor intra in loterie vor fi redistribuiti intre cele 19 fonduri de pensii private obligatorii (pilonul II) proportional cu cota de piata acumulata deja de fiecare dintre acestea. Sindicatele propusesera in urma cu cateva saptamani modificarea loteriei pentru redistribuirea egala intre cele 18 fonduri a participantilor ramasi, decizia ajungand in final ieri pe masa Guvernului, care a hotarat sa nu modifice legea printr-o ordonanta de urgenta.
Sindicatele sperau astfel sa obtina peste 20.000 de participanti gratuit la fondul AG2R pe care il gestionau, pentru a-si vinde cu profit fondul de pensii, dupa esecul din campania initiala de aderare.
http://www.zf.ro/banci-si-asigurari/guvernul-a-lasat-neschimbata-loteria-pensiilor-private-3105440/

1 iulie 2008 – www.wall-street.ro
AG2R Fond de Pensii a iesit de pe piata pensiilor private obligatorii
Arbitrul pensiilor private a retras autorizatia de administrare a societatii AG2R Fond de Pensii si a dispus radierea din Registrul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a acestei societati, a anuntat CSSPP. Decizia CSSPP a venit ca urmare a solicitarii companiei de retragere de pe piata pensiilor private obligatorii. Comisia pensiilor private a mai retras autorizatia fondului de pensii Alfa, administrat de AG2R. La finalul campaniei initiale de aderare la pilonul II, Fondul de Pensii Administrat Privat Alfa avea 1.127 participanti din care 91 proveniti din procesul de repartizare aleatorie.
http://www.wall-street.ro/articol/Finante-Banci/44264/AG2R-Fond-de-Pensii-a-iesit-de-pe-piata-pensiilor-private-obligatorii.html

19 decembrie 2008 – Saptamana Financiara
Programul de guvernare al coaliţiei PD-L-PSD+PC prevede introducerea sistemului pensiilor ocupaţionale, pe structuri profesionale. Sindicatele îsi manifestă deja intenţia de a se implica în mod direct, din postura de administratori, pe piaţa fondurilor de pensii ocupaţionale, implicare care, în trecut, le-a fost refuzată prin lege. Programul de guvernare al coaliţiei PD-L-PSD+PC, dat publicităţii săptămâna trecută, este destul de sărac în referinţe la sistemul privat de economisire pentru pensie.
http://www.sfin.ro/articol_14935/reintra_sindicatele_in_afacerea_pensiilor_private.html

25 ianuarie 2009 – Ziua
Guvernul ia in calcul blocarea contributiei la pensiile obligatorii la 2% din salariu, in 2009
Premierul Emil Boc a promis sindicatelor ca ia in calcul propunerea acestora ca nivelul contributiei virate catre fondurile de pensii private obligatorii sa fie mentinuta la 2% din salariu in acest an, pentru a sustine bugetul public de pensii, a spus pentru, NewsIn, vicepresedintele CNS Cartel Alfa, Petru Dandea. Masura a fost propusa de confederatia sindicala pentru a sustine bugetul public de pensii in acest an. “Noi am cerut o inghetare pentru 2009 a nivelului contributiei virate catre fondurile de pensii private obligatorii, deoarece sistemul public de pensii se confrunta cu probleme foarte mari”, a explicat vicepresedintele CNS Cartel Alfa.
http://www.ziua.ro/news.php?id=19906&data=2009-01-24

13 februarie 2009 – Ziarul Financiar
GEA, Confederatia Nationala Sindicala (CNS) Cartel Alfa si Blocul National Sindical (BNS) intentioneaza sa lanseze luna viitoare o campanie de strangere a 100.000 de semnaturi pentru a modifica legislatia din domeniul pensiilor private (pilonul II) in sensul introducerii unui randament garantat la nivelul inflatiei.
http://www.zf.ro/banci-si-asigurari/gea-si-sindicatele-cer-din-nou-randament-garantat-la-pensiile-private-3905288/

27 februarie 2009 – Ziarul Financiar
Petru Dandea, vicepresedintele Cartel Alfa , contesta suficienta “plaselor de siguranta” din sistem, scrie Business Magazin. Legea e facuta de o maniera in care toate riscurile sunt puse pe spatele participantului, spune el, adaugand ca riscurile ar trebui impartite “echitabil” intre contributori si companii.
http://www.zf.ro/zf-24/cartel-alfa-legea-pensiilor-private-e-facuta-de-o-maniera-in-care-toate-riscurile-sunt-puse-pe-spatele-participantului-4004034/

13 mai 2009 – Business Standard
Consiliul de specialitate al Parlamentului a avizat o initiativa de modificare a legii pensiilor private obligatorii (Pilonul II), sustinuta de Grupul de Economie Aplicata (GEA), Cartel Alfa si Blocul National Sindical (BNS), care solicita indexarea contributiilor cu rata inflatiei din perioada de cotizare.
http://standard.money.ro/articol_93518/consiliul_legislativ_____garantarea_pensiei_private_cu_rata_inflatiei_pare_nerealista_si_incompatibila_cu_sistemul_actual_de_pensii_private.html

6 ianuarie 2010 – Consiliul Economic si Social (CES)
CES a avizat favorabil, in 6 ianuarie, solicitarea patronatelor si sindicatelor de inghetare a contributiilor la fondurile de pensii private obligatorii la 2%. Adica, anul acesta ar fi al doilea in care calendarul Pilonului II nu ar fi respectat.

Click to access 09L709ES.pdf

In 2009, fondurile au primit tot 2%, in loc de 2,5%, iar in 2010, sindicatele vor sa se mentina acest nivel. In plus, in circuitul legislativ exista deja 2 propuneri, initiate de sindicate, pentru „garantarea” inflatiei de catre administratorii Pilonului II. Daca ati avut rabdarea sa parcurgeti din ceea ce s-a scris in 2007, explicatiile sunt inutile…

3 Responses to Pentru aducere aminte: interesele sindicatelor in Pilonul II de pensii private

  1. daniela says:

    Sa mai adaugam si ca “echipa” GEA – Cartel Alfa – BNS n-a reusit sa stranga cele 100.000 de semnaturi.

    Ca urmare, in noiembrie 2009 si-a schimbat tactica si a inaintat Parlamentului un proiect de lege pentru modificarea articolului 135 din Legea 411/2004 (garantarea cu inflatia) prezentat sub forma unei initiative legislative a deputatului PDL de Olt, Daniel Ionut BARBULESCU (detalii gasiti la http://pensiileprivate.ro/O-propunere-de-lege-impotriva-bunului-simt-economic-articol-17,9-37280.htm ).

    In luna decembrie, o alta initiativa legislativa, cu un continut identic, dar semnata de aceasta data de un grup de parlamentari ceva mai numeros (Ruşeţ Ion – senator PD-L; Bănicioiu Nicolae – deputat PSD; Brătianu Matei Radu – deputat PSD; Chiriţă Dumitru – deputat PSD; Croitoru Cătălin – deputat PD-L; Giurgiu Mircia – deputat PD-L; Olosz Gergely – deputat UDMR; Pop Georgian – deputat PSD; Voicu Mihai Alexandru – deputat PNL) a ajuns, de asemenea, la Parlament.

    Ambele initiative au fost inaintate senatului si au trimise spre avizare Guvernului si comisiilor de specialitate. In trecut, Parlamentul a mai respins, daca-mi amintesc corect, 3 sau 4 demersuri de acelasi fel. Sa vedem, de data asta ce mai urmeaza…

  2. cobra says:

    Eu aş propune Danei Dore şi o analiză a actelor normative emise de CSSPP de la înfiinţare şi până în prezent. De asemenea, o analiză a unor măsuri luate în baza acestor acte normative.

  3. […] – Pentru aducere aminte: interesele sindicatelor in Pilonul II de pensii private […]

Leave a comment